Patenty na wynalazki:
“Alkoholowy ekstrakt etanolowy z roślin z rodzaju Cannabis do zastosowania w preparatach zabezpieczających pszczoły przed szkodliwym działaniem insektycydów z grupy neonikotynoidów i zwalczających nosemozę”
“Wodny ekstrakt z roślin z rodzaju Cannabis do zastosowania w preparatach zabezpieczających pszczoły przed szkodliwym działaniem insektycydów z grupy neonikotynoidów i zwalczających nosemozę”
Dnia 19 września 2022 roku zostały opatentowane wynalazki pn. “Alkoholowy ekstrakt etanolowy z roślin z rodzaju Cannabis do zastosowania w preparatach zabezpieczających pszczoły przed szkodliwym działaniem insektycydów z grupy neonikotynoidów i zwalczających nosemozę” i “Wodny ekstrakt z roślin z rodzaju Cannabis do zastosowania w preparatach zabezpieczających pszczoły przed szkodliwym działaniem insektycydów z grupy neonikotynoidów i zwalczających nosemozę” autorstwa dr. hab. Daniela Załuskiego, prof. UMK z Katedry Botaniki Farmaceutycznej i Farmakognozji, Wydziału Farmaceutycznego CM UMK, dr. Rafała Kuźniewskiego (były pracownik UMK) i dr hab. Anety Ptaszyńskiej, prof. UMCS (Katedra Immunologii, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie).
Produkcja 75% żywności na świecie uzależniona jest od owadów zapylających kwiaty. Udowodniono, że za masowe wymieranie pszczół odpowiadają neonikotynoidy i chorobotwórczy grzyb Nosema spp. Pszczoły, zbierając pyłek, w zasadzie zbierają truciznę. Preparaty na bazie ekstraktów z konopi przedłużają życie pszczół narażonych na te pestycydy i powodują spadek liczby zarodników Nosema spp, co znacznie ogranicza rozwój nosemozy u pszczoły miodnej.
Przedmiotem wynalazku są preparaty wzmacniające na bazie ekstraktów z konopi o działaniu immunostymulującym. Preparaty te charakteryzują się podwójną funkcjonalnością, ograniczają rozwój Nosema i minimalizują negatywny wpływ pestycydów na pszczoły. Kolejną zaletą i przewagą preparatu konopnego jest szeroki dostęp do surowca, surowiec jest uprawiany w Polsce, tani, co przełoży się na koszt produkcji, ostateczną cenę produktu i wzrost jego konkurencyjności. Ponadto produkcja uwzględnia aspekt ekologiczny – ekstrahent woda- brak toksyczności dla środowiska, -ekstrahent etanol-możliwość wielokrotnego zastosowania tej samej porcji etanolu po jego ponownej destylacji.
Niezwykle ważnym aspektem jest zakończona komercjalizacja i podpisanie umowy o przeniesienie praw do prawa do uzyskania patentu na wynalazki – nabywca polska firma specjalizująca się w uprawie i przetwarzaniu konopi. Przedmiot wpisuje się w obszar ekoinnowacji (brak toksyczności poprzez stosowanie wody i wielokrotne stosowanie tej samej porcji etanolu), zdrowa i bezpieczna żywność (brak pozostałości w produktach pszczelich toksycznych leków, np. stosowanych nielegalnie – fumagilina).